adrenalin

Hogyan hat ránk az adrenalin?
Sokan szeretjük az izgalmat és biztosan sokan ismerünk többé vagy kevésbé adrenalinfüggő embereket, vagy akár mi magunk is közéjük tartozunk. De vajon mi is az eredeti rendeltetése és mit is művel velünk igazából az adrenalin azon túl, hogy izgalomba hoz, és az ezt követő sikerélmény páratlan boldogsággal tölt el?

Izomzat
Az adrenalin termelődése felkészíti a szervezetet arra, hogy veszély esetén vagy bármilyen extrém helyzetben képes legyen védekezni, és akár ember feletti teljesítményt is elérni. Ezt a szervezet úgy hajtja végre, hogy az adrenalin hatására tágulnak a vázizmok, vagyis felkészülnek arra, hogy az izmoknak nagy teljesítményt kell elérnie, a lehető legrövidebb időn belül.

A szervek érhálózata
Az adrenalin hatására jelentősen tágulnak a szívben, az agyban és a májban megtalálható erek.
Veszély esetén így ezek a szervek nagyobb mennyiségű vér átengedésére lesznek képesek, és a keringő vérmennyiség növelésével biztosítva lesz a veszély elhárításához szükséges folyamatos utánpótlás is. Az agy külön hangsúlyt kap ilyenkor is, mivel hihetetlen gyorsasággal kell összehangolnia a szervek munkáját az érzékeléssel.

Érszűkítés
A test olyannyira összehangolt munkát végez ilyen helyzetekben, hogy nem csupán a létfontosságú szervek működését erősíti, és készíti elő a nagy teljesítmény leadására, de néhány más szerv esetében éppen ennek ellenkezőjét hajtja végre. Adrenalin hatására például szűkülnek a bőr, a bélcsatorna, a lép és a vesék erei. Valószínűleg nem véletlen, hogy az életét mentő, veszélyhelyzetben menekülő ember még soha nem állt meg azért, hogy kis- vagy nagydolgát elvégezze.

Vércukorszint
Az adrenalin hatására a szervezet nem csak az izmokat látja el kellő mennyiségű vérrel, de arról is gondoskodik közben, hogy a vércukorszint megemelkedjen. Ezzel kellő energiát biztosít a szerveknek, és garantálja azt, hogy legyen mit azonnal elégetnie az izmoknak akkor, amikor éppen azon dolgoznak, hogy a veszélyben lévőnek segítsenek menekülni.

Zsírégetés
A szervezet energiával való ellátásának másik hatékony módja az, hogy nem a vércukorszintet emeli, hanem a zsírszöveteket használja fel, és onnan nyer energiát a mozgás számára. Vagyis megállapíthatjuk, hogy az adrenalin kifejezetten hatékonyan égeti el a zsírt is a szervezetünkből, és ezzel olyan zsírpárnákat is képes lecsökkenteni, amelyeket korábban egyszerű tornával nem sikerült.

(forrás: http://www.men.hu/)

Vélemény, hozzászólás?